Competitie Roosendaalse Darts Federatie

Competitie

Dart Vereniging Woensdrecht (DVW) speelt mee in de competitie van de Roosendaalse Darts Federatie (RDF). Momenteel kent de RDF ongeveer 1000 leden verdeeld over ongeveer 125 teams. Het district van de RDF spreidt zich ongeveer uit van Stavenisse tot St. Willebrord en van Putte tot Willemstad.

 

De wedstrijden worden op verschillende niveaus gespeeld namelijk 3e, 2e , 1e en eredivisie. Eredivisie is het hoogste niveau. Omdat er in de regio Roosendaal vele verschillende dartteams zijn worden de divisies onderling opgesplitst in bijvoorbeeld divisie 3a, 3b en 3c. Per divisiedeling gooien ongeveer 12 a 13 teams.

 

Het competitieseizoen is van september tot mei. Er wordt altijd een thuis en een uitwedstrijd gespeeld. De RDF doet de loting van de teams en verstrekt het competieprogramma. De competitiewedstrijden worden van maandag t/m vrijdag gespeeld. Over het algemeen zijn de meeste wedstrijden op woensdag of vrijdagavond. Iedere team heeft zijn vaste “thuis avond”. Als je een thuiswedstrijd gooit speel je die week op je eigen “thuis avond” in het geval van DVW 1, 2 en 3 op woensdagavond, DVW 4 en 5 spelen op vrijdagavond. Speel je uit, dan speel je op de “thuis avond” van de tegenstander. Dit kan dus van maandag t/m vrijdag zijn.

 

De competitie wordt opgesplitst in 4 periodes. De eerste en tweede periode zijn van september tot en met december en de derde en vierde periode is van januari tot en met mei. Iedere periode kent een periodewinnaar en na iedere periode wordt een singlelijst opgesteld door de RDF. Op de singlelijst staan de resultaten van de individuele spelers, hoogste uitgooi en 180 scores heren en hoogste uitgooi en 180 scores van de dames. De resultaten van de competitiewedstrijden, perioden en singlelijsten worden aan de teamcaptains verstrekt en worden tevens gepubliceerd op de website van de RDF.

 

Aan het einde van het seizoen kunnen de winnaars promoveren en de verliezers degraderen. De winnaars per divisiedeling worden beloont met een beker. Ook de hoogste uitgooi dames en heren wordt beloont met een beker. 180 scores worden beloond met een medaille.

Indien er divisie-delingen zijn (bijv. 3a, 3b en 3c) dan houden de divisiekampioenen onderling nog een wedstrijd om te bepalen wie er uit mag komen op de Nederlandse Kampioenschappen van de NBD.

 

Bekercompetitie

Tevens organiseert de RDF tijdens het competitieseizoen een Bekercompetitie. Alle teams die zich hiervoor opgeven worden, ongeacht het niveau, geloot voor een uit of thuis wedstrijd. Het komt dus voor dat een 3e divisieteam tegen een 1e of eredivisieteam wordt uitgeloot. Na 4 a 5 rondes (afhankelijk van het aantal deelnemers) volgt een aparte finale voor de Bekercompetitie.

 

Teams

Teams worden ingedeeld per niveau. Een team bestaat minimaal uit 5 mensen en maximaal wordt ongeveer 8 personen aangehouden. De wedstrijden voor de competitie moeten altijd met 4 mensen gespeeld worden, daarom is het raadzaam om minimaal 1 reservespeler te hebben. Met de indeling van de teams wordt ondermeer rekening gehouden met ploegendiensten en bijvoorbeeld vaste dagen waarop iemand niet kan darten. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de leden stelt DVW dan een team samen. Elk team heeft een captain en een co-captain. De captain of co-captain is verantwoordelijk voor het invullen en ondertekenen van de wedstrijdformulieren. De captain zorgt voor de verstrekking van het competieprogramma en zorgt voor een compleet team voor de wedstrijd. Indien een wedstrijd verzet moet worden regelen captain en co-captain dit ook met de tegenpartij en de teamleden.

 

Volwassenen van 18 jaar en ouder kunnen meedoen aan de competitie. Voor jeugdleden gelden aparte regels.

Jeugdleden 14-18 jaar:

Jeugdspelers (14-18 jaar) kunnen indien er plaats beschikbaar is en in overleg met vereniging mee spelen met de competitie.  

(!) Waar men zeker rekening mee moet houden is dat de competitiewedstrijden altijd door de week vallen (maandag – vrijdag) en dat de wedstrijden gemiddeld rond 23.00 pas zijn afgelopen. Maar dit kan ook uitlopen! Hou ook nog rekening met uitwedstrijden en de benodigde reistijd. Vaak levert dit problemen op met school. Indien jeugleden van 14-18 jaar competitie willen gooien heeft DVW een schriftelijke toestemming van (beide) ouders en/ of verzorgers nodig.

Jeugd spelers kunnen ook tegen gereduceerd tarief lid worden van Dart Vereniging Woensdrecht zonder deelname aan de competitie. Zij kunnen dan deelnemen aan de trainingen en andere activiteiten van DVW of de competitiewedstrijden bekijken.

 

Aspiranten <14 jaar:

Op dit moment heeft DVW niet de mogelijkheid om aspiranten (<14 jaar) te laten deelnemen aan de competitie. Zij kunnen echter tegen gereduceerd tarief wel lid worden van Dart Vereniging Woensdrecht en wel deelnemen aan de trainingen en andere activiteiten van DVW of de competitiewedstrijden bekijken.

 

De RDF hanteert de volgende regels betreffende jeugdspelers (< 18 jaar):

- Wanneer een dartspeler voor de datum van 1 september de leeftijd van 18 jaar bereikt wordt hij in het speelseizoen dat in september start als volwassenen beschouwd.

- Jeugdspelers mogen alleen deelnemen aan de competitie wanneer zij begeleid worden door jeugdbegeleiders/ volwassen teamleden. Een jeugdbegeleider moet zich als niet spelend lid opgeven bij de inschrijvingen. Hij/zij ontvangt een jeugdbegeleiderspasje en staat geregistreerd op de spelerslijst van dit team.

- Een team met jeugdspelers moet minimaal begeleid worden door twee volwassen deelnemers c.q. begeleiders. Hiervan dient minimaal één persoon aanwezig te zijn tijdens de competitiewedstrijden. De begeleider is verantwoordelijk voor de jeugdspelers en dient de gehele wedstrijd aanwezig te zijn.

- Aspiranten, leden tot 14 jaar, mogen gedurende de competitie alleen deelnemen aan de eerste teamronde en singlewedstrijden. Na deze wedstrijden mogen zij niet verder deelnemen aan de competitiewedstrijden.

- Jeugdleden, van 14 tot 18 jaar, mogen aan de volledige competitiewedstrijd deelnemen.

Regelementen Competitie

 

Dart Vereniging Woensdrecht houdt zich aan de regelementen opgesteld door de RDF.

Regelement RDF 2012-2013.pdf (151,1 kB)